Nokvorst

 • Home
 • Dak vervangen
 • Nokvorst

Nokvorst vervangen

Zorg voor de juiste afwerking van jouw dak

De nokvorsten van je dak hebben door de jaren heen heel wat te lijden. Dit komt door vocht. Plaatsen waar veel vocht is, zijn de ideale plekken voor mos om te groeien. Mos is de vijand van dakpannen en nokvorsten en zorgt ervoor dat deze eerder poreus worden en daardoor aan vervanging toe zijn. Door je dak regelmatig te laten onderhouden en een dakinspectie uit te voeren kun je dit proces tegen gaan. Bij VIP Dakservice voeren we regelmatig inspecties en eventuele reparaties uit. Zijn je nokvorsten echt aan vervanging toe? Ook dan kunnen we je bij VIP Dakservice van dienst zijn.

CONTACT US

Wat is een nokvorst?

Nokvorsten zijn de keramische of betonnen, halve cirkelvormige dakpannen die bovenop een schuin pannendak liggen. Ze liggen over de bovenste rij dakpannen heen aan beide zijden van een pannendak en zorgen ervoor dat het dak goed waterdicht is. Bij dakinspecties of lekkages zien we regelmatig dat de nokvorsten los liggen, gebroken zijn of ontbreken.

Een nokvorst kan breken als gevolg van vorst. Op nokvorsten ligt vaak mos. Mos betekent veel vocht, wat in de dakpannen en nokvorsten kan trekken. Als het ‘s winters gaat vriezen, krimpt het vocht en daarmee wordt de kans groter dat een dakpan of nokvorst breekt. In zo’n geval is het verstandig om snel te schakelen met een dakdekker, want op plekken waar dakpannen of nokvorsten zijn gebroken kunnen eerder lekkages ontstaan of rotte plekken in je dakisolatie.

Wanneer nokvorsten vervangen?

Bij VIP Dakservice krijgen we vaak de vraag wanneer de nokvorsten vervangen moeten worden. In principe is het zo dat de levensduur van de nokvorst ongeveer gelijk is aan die van een dakpan – mits van hetzelfde materiaal en op hetzelfde moment gelegd. Dit betekent dat nokvorsten vaak tegelijk vervangen worden met de dakpannen.

Er zijn echter wat uitzonderingen:

Bij lekkages

Als er lekkages aan het dak zijn, kan het zijn dat je nokvorsten eerder vervangen moeten worden dan de dakpannen op je dak. Dit is afhankelijk van de staat van de nokvorsten en hoeveel nokvorsten er zijn aangetast. Is er slechts 1 nokvorst die de lekkage heeft veroorzaakt, dan kan het zijn dat we enkel die ene nokvorst kunnen vervangen en dat de rest behouden kan blijven.

Veel mosvorming op de nokvorsten

Zoals al eerder gezegd zijn nokvorsten snel bedekt met mos. Dit komt doordat vocht makkelijker op de nokvorst blijft liggen dan bij dakpannen. Zijn jouw nokvorsten dermate aangetast dat deze poreus zijn geworden en voor zwakke plekken in je dak zorgen? Dan kan ons advies zijn om de nokvorsten toch alvast te laten vervangen om toekomstige lekkages zo veel mogelijk te voorkomen.

Ontbrekende of gebroken nokvorsten

Ontbreken er nokvorsten of zijn er nokvorsten gebroken? Dan is het verstandig om ook te gaan nadenken over het vervangen van je nokvorsten. Afhankelijk van de hoeveelheid uiteraard, maar vaak is het beter om in één keer alle nokvorsten te vervangen, dan elk jaar weer een paar.

Tijdens een gratis dakinspectie gaan we jouw dak op om de staat van je dak te controleren. Daarbij kijken we ook uitvoerig naar de nokvorsten op je dak en bepalen we of ze aan vervanging toe zijn. Eenmaal beneden laten we je de foto’s zien die we van jouw dak hebben gemaakt en waarop we ons advies baseren. We brengen een vrijblijvende offerte uit en sturen deze naar je op, zodat je deze op je gemak kunt bekijken. Uiteraard staan we ervoor open om al je vragen te beantwoorden en leggen we graag uit waarom we dit adviseren. We houden van open- en eerlijkheid en dit zie je ook terug in onze prijzen.

Wat voor soorten nokvorsten zijn er?

De keuzes voor het vervangen van nokvorsten zijn identiek aan je dakpannen. Ieder type dakpan heeft bijpassende nokvorsten en elk type nokvorst heeft weer bijbehorende onderdelen zoals hoekkapjes en bevestigingsmateriaal. Bij het compleet vervangen van je dak heb je wellicht andere mogelijkheden dan wanneer je alleen de nokvorsten laat vervangen. Bij nieuwe nokvorsten heb je keuze uit:

 • Halfronde nokvorsten
  Dit zijn de meest gebruikte nokvorsten en bepalen een groot deel van de typisch Nederlandse daken.
 • Hoekkepervorsten
  De hoekkepervorst wordt – zoals de naam al doet vermoeden – niet gebruikt voor de nok van het dak, maar op een hoek: de plek waar twee zijden aan elkaar grenzen.
 • Ballonvorsten
  Ballonvorsten hebben dezelfde functie als een nokvorst maar worden met name gebruikt bij pannen met grote golven.

Naast de vorm en functie van de vorsten heb je ook nog keuze tussen gesloten of ventilerende nokvorst. De ventilerende nokvorsten worden veel gebruikt, ze zijn waterdicht maar zorgen wel voor ventilatie waardoor een vochtprobleem niet kan ontstaan.

Wat kost een nokvorst?

De prijzen van nokvorsten worden berekend per strekkende meter en beginnen bij 6 euro. Onze dakspecialisten weten precies welke onderdelen je nodig hebt en zorgen voor een complete offerte. Geen verrassing achteraf. Bepalende factoren voor de prijs zijn uiteraard het aantal strekkende meters maar daarnaast ook de keuzes tussen betonnen of keramische nokvorsten en tussen gesloten of ventilerende nokvorsten.

Onze werkwijze bij het vervangen van nokvorsten

Vaak is het vervangen van nokvorsten een onderdeel van een groter project. Hoewel het zelden voorkomt dat enkel de nokvorsten vervangen dienen te worden, kan dit natuurlijk weleens het geval zijn, aangezien de nokvorsten het meest te lijden hebben.
Onze werkwijze blijft in alle gevallen hetzelfde, namelijk:

Offerte maken

1. Dakinspectie

We starten met een dakinspectie om de status van de nokvorsten en het verdere dak te bekijken. We maken foto’s en nemen je mee in ons advies. Tevens meten we het dak nauwkeurig op en proberen we eventuele zwakke plekken in het dak op te sporen.

Offerte maken

2. Offerte

Op basis van je keuzes en het aantal strekkende meters kunnen we vervolgens een offerte opstellen. Deze offerte is gratis en sturen we naar je op en kun je rustig bekijken. Bij vragen of twijfels, neem je contact met ons op en passen we eventueel de offerte aan.

Inplannen opdracht

3. Inplannen opdracht

Na akkoord op de offerte nemen we contact met je op om een afspraak te maken om je nokvorsten te vervangen. We houden hierbij rekening met alle agenda’s en de tijd die we nodig hebben om jouw project uit te voeren.

Wensen

4. Uitvoeren opdracht

We gaan over op de uitvoering, we werken kundig, snel en laten alles netjes achter als het project is uitgevoerd.

Offerte maken

5. Evaluatie

Wanneer het project is afgerond, nemen we de tijd voor een evaluatie. Hoe heb jij het proces ervaren, ben je tevreden en zijn er eventueel nog verbeterpunten voor ons? We vragen ook altijd of je je ervaring wil delen door middel van een review, voor onze toekomstige klanten.

Vip-dakservice-waarom-VIP-3
Vip-dakservice-waarom-VIP-2
Vip-dakservice-waarom-VIP-1

Waarom dakdekker VIP Dakservice voor het vervangen van je nokvorsten?

Bij VIP Dakservice kunnen we alles maken vanaf de dakgoot omhoog. We werken kundig en netjes, en met al honderden complete daken op onze naam zijn we dé partij voor jouw project.

Redenen om voor VIP Dakservice te kiezen bij het vervangen van je nokvorsten:

N

Geen lange wachttijden

N

Offerte proces door uitvoerende dakspecialisten

N

10 jaar garantie

N

Eerlijke prijzen

N

Hoge klanttevredenheid

Eerdere projecten:

Bekijk eerdere projecten van het vervangen van nokvorsten uitgevoerd door VIP Dakservice:

Anderen bekijken ook

error: Content is protected !!
VIP Dakservice