Rieten dak

  • Home
  • Dak vervangen
  • Rietendak

Vervangen rieten dak

Wanneer je je rieten dak graag vervangt voor een pannendak

Als je rieten dak net gelegd is, dan ziet het er prachtig uit. Zo’n mooie goudgele rieten kap prijkt op het dak van je huis. Helaas blijft deze kleur niet heel lang behouden en verkleurt een rieten dak vrij snel. Iets wat je vrijwel niet met een pannendak hebt.

 Een rieten dak heeft voor- en nadelen. Rietdekken is echt een vak apart en wordt niet gedaan door de dakdekkers van VIP Dakservice. Wel kunnen we je van dienst zijn wanneer je je rieten dak wil vervangen. We komen graag langs voor een gratis dakinspectie en om de mogelijkheden te bespreken.

AFSPRAAK MAKEN

Wat verstaan we onder een rieten dak vervangen?

Bij een rieten dak komen andere (onderhouds)werkzaamheden kijken dan bij een pannendak. Bij een pannendak moet in sommige gevallen wel eens een dakpan vervangen of recht gelegd worden. Voor een rieten dak geldt dat het riet op een gegeven moment wat uitdunt en er dan riet bijgestoken kan worden. Is de kwaliteit van het riet dermate slecht, dan wordt geadviseerd om je rieten dak te vervangen.

Bij VIP Dakservice werken geen dakspecialisten die ook riet dekken. Daarom word je voor een dergelijke klus doorverwezen naar een rietdekker. We kunnen je echter wel helpen wanneer je je rieten dak wil vervangen voor een pannendak. We halen al het riet van je dak en voeren dit af. We controleren de dakconstructie en eventuele isolatie en zorgen er vervolgens voor dat je dak keurig wordt bedekt met dakpannen die je zelf hebt uitgekozen.

dakdekker vip dakservice rieten dak hellend vervangen

Voor- en nadelen van een rieten dak

Net als ieder dak heeft ook een rieten dak voor- en nadelen.

De voordelen van een rieten dak

Uitstraling

Een rieten dak heeft een hele mooie uitstraling. Uiterlijk is dan ook de hoofdreden waarom mensen kiezen voor een rieten dak. Een rieten dak geeft je huis een landelijk of luxe karakter en dat is wat veel mensen erg mooi vinden.

 

Duurzaam

Riet is een natuurlijk product en daarnaast ook erg duurzaam. Als je je rieten dak beu bent of als het riet aan vervanging toe is, dan kan het oude riet nog gebruikt worden als meststof.

Isolatie 

Een rieten dak is een goede isolator. Huizen met een rieten dak zijn over het algemeen koeler in de zomer en warmer in de winter dankzij het riet op het dak.

Uitstraling

Een rieten dak heeft een hele mooie uitstraling. Uiterlijk is dan ook de hoofdreden waarom mensen kiezen voor een rieten dak. Een rieten dak geeft je huis een landelijk of luxe karakter en dat is wat veel mensen erg mooi vinden.

 

Duurzaam

Riet is een natuurlijk product en daarnaast ook erg duurzaam. Als je je rieten dak beu bent of als het riet aan vervanging toe is, dan kan het oude riet nog gebruikt worden als meststof.

Isolatie 

Een rieten dak is een goede isolator. Huizen met een rieten dak zijn over het algemeen koeler in de zomer en warmer in de winter dankzij het riet op het dak.

Nadelen van een rieten dak

Dure verzekering

Afhankelijk van de manier waarop je rieten dak is gelegd, kan de verzekering van je huis erg prijzig zijn. Dit heeft te maken met de brandgevaarlijkheid van je dak/huis. Heb je een rieten dak op een dichte onderconstructie, dan is dat minder brandgevaarlijk.

Een woonhuis- of opstalverzekering kan daarnaast niet bij iedere verzekeraar worden afgesloten omdat sommige verzekeraars het risico niet willen nemen.

Levensduur

De levensduur van een rieten dak is korter dan de levensduur van de meeste andere soorten dakbedekking. Op papier zeggen we dat een rieten dak zo’n 25 jaar mee gaat. In de praktijk komen we ook daken tegen die 40 jaar oud zijn, maar om deze leeftijd te bereiken is goed onderhoud cruciaal.

Water is de grootste vijand

De grootste vijand van een rieten dak is water. In Nederland valt relatief gezien veel regen en daar is je rieten dak niet blij mee. Door water ontstaat er sneller mos op het dak. Hierdoor is er voor zon en lucht geen ruimte om door te dringen, waardoor verrotting kan optreden of schimmel kan ontstaan. Vooral daken met veel schaduw hebben hier last van. Daarom is jaarlijks onderhoud van groot belang.

Onderhoud

Het onderhoud van een rieten dak is van groot belang. Zoals hierboven al genoemd zijn er genoeg redenen om ervoor te zorgen dat je dak goed wordt onderhouden. Het jaarlijkse onderhoud van een rieten dak kost al gauw zo’n € 700,- en kan oplopen tot € 1.500,-.

Wegen voor jou de voordelen van je rieten dak ook niet (meer) op tegen de nadelen? Dan is het tijd om jouw rieten dak te vervangen. Maak een afspraak met onze dakdekker van VIP Dakservice voor een gratis dakinspectie en prijsopgave voor het vervangen van jouw rieten dak.

Is een rieten dak duurder dan een dak met dakpannen?

We krijgen vaak de vraag of een rieten dak duurder is dan een dak met dakpannen. Het antwoord op die vraag is in de basis: nee. Voor het aanleggen van een rieten dak ben je ongeveer net zoveel geld kwijt als voor het aanleggen van een pannendak. Echter is het wel zo dat een rieten dak over het algemeen een stuk minder lang mee gaat dan een pannendak, én dat het onderhoud van een rieten dak prijziger is dan dat van een pannendak.

In aanleg zijn een rieten dak en een pannendak dus aan elkaar gewaagd qua kosten, maar onder aan de streep ben je met een pannendak een stuk voordeliger uit (en dan hebben we nog niet gesproken over het verschil in kosten van de verzekering).

VIP dakservice rieten dak vervangen 2

Onze werkwijze bij het verwijderen en vervangen van een rieten dak

Wil je je riet verwijderen en kiezen voor een andere dakbedekking? Dan helpen we je graag aan een nieuw dak. Je kunt het volgende van ons verwachten:

Wensen

1. Dakinspectie

Bij de dakinspectie bekijken we de huidige status van het dak en bespreken we de mogelijkheden. Hoe is de draagconstructie op dit moment en wat zou een logische en mooie oplossing zijn voor het type dakpan.

Offerte maken

2. Vergunning dakpannen

Omdat riet alleen op hellende daken ligt, is een logische overstap de overstap naar dakpannen. Hiervoor dien je eerst een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Voor het verkrijgen van deze vergunning moet er gekeken worden naar de draagconstructie van de woning. Alle veranderingen aan de draagconstructie en de belasting daarop, daarvoor ben je vergunningplichtig. Zo wordt er beoordeeld of de belasting van een dak met dakpannen past bij de draagconstructie van de woning.

Offerte maken

3. Offerte

Zodra de vergunning is aangevraagd, kunnen we een passende offerte maken. Deze offerte is gratis en sturen we naar je op en kun je rustig bekijken. Bij vragen of twijfels, neem je contact met ons op en passen we eventueel de offerte aan.

Inplannen opdracht

4. Inplannen opdracht

Na akkoord op de offerte nemen we contact met je op om een afspraak te maken om de opdracht uit te voeren. We houden hierbij rekening met alle agenda’s en de tijd die we nodig hebben om de dakpannen te plaatsen.

Evaluatie

5. Uitvoeren opdracht

Op de afgesproken tijd staan we bij je voor de deur om het dak op te gaan. Het riet wordt zorgvuldig verwijdert en afgevoerd. En daarna wordt de dakconstructie indien nodig aangepast. Het project kan snel afgehandeld worden.

Evaluatie

6. Evaluatie

Wanneer het project is afgerond, nemen we de tijd voor een evaluatie. We laten met hulp van foto’s zien hoe het dak is opgebouwd. Deze foto’s worden ook gedeeld met de klant. We vragen ook altijd of je je ervaring wil delen voor onze toekomstige klanten.

Vip-dakservice-waarom-VIP-3
Vip-dakservice-waarom-VIP-2
Vip-dakservice-waarom-VIP-1

Waarom dakdekker VIP Dakservice voor het vervangen van je rieten dak?

We zijn geen rietdekker, maar als je besluit om te wisselen van je rieten dak naar een andere dakbedekking ben je bij VIP Dakservice aan het juiste adres. Door onze ervaring met het leggen van verschillende soorten dakbedekking, geven we het beste advies voor jouw dak.

Redenen om voor VIP Dakservice te kiezen bij het vervangen van je rieten dak:

N

Werken snel en vakkundig

N

Offerte proces door uitvoerende dakspecialisten

N

Ervaren met het ombouwen van daken inclusief dakconstructie

N

Hoge klanttevredenheid

N

Eerlijke prijzen

N

Klein team met ervaren dakspecialisten

Anderen bekijken ook

VIP Dakservice