Dakbedekking

Dakbedekking

Inzicht in de verschillende mogelijkheden en kosten

Dakbedekking is een materiaal waarmee je de waterdichtheid van je dak kunt garanderen. Denk je aan dakbedekking vervangen, dan denk je aan VIP Dakservice. Je kunt bij ons terecht voor het vervangen van je dakpannen, bitumen, rieten dak of het vervangen van je complete dak.

Is jouw dakbedekking aan vervanging toe of ben je gewoon toe aan iets nieuws of een andere uitstraling? VIP Dakservice is een ervaren dakspecialist waarbij niet alleen je dak in goede handen is, we denken ook graag mee in een passende oplossing tegen een eerlijke prijs. Benieuwd wat je van onze dakdekkers mag verwachten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

AFSPRAAK MAKEN

Wat is de beste dakbedekking?

Als je naar de levensduur, gemak, mate van onderhoud en manier van monteren kijkt, dan zijn de keramische dakpannen de beste dakbedekking voor een hellend dak. Dit komt niet voor niets het meest voor in Nederland. De Nederlandse daken kenmerken zich het meest met de zadeldaken. Deze schuine delen zijn bepalend voor de uitstraling van je huis en wil je daarom mooi afwerken.

Dakpannen hebben een strakke, mooie uitstraling die je huis helemaal afmaakt. Ze beschermen je woning tegen alle weersomstandigheden. Dakpannen zijn er in verschillende vormen, soorten en maten en daarom is er voor ieders smaak de perfecte dakpan.

Voor platte daken is bitumen de beste dakbedekking, deze wordt door onze specialisten aangebracht en heeft een lange levensduur. Op bitumen kun je lopen en de kwaliteit blijft stabiel goed, het vergt weinig onderhoud. Daarnaast is het onderhoud eenvoudig omdat je bij lekkage nieuwe delen er op kan vloeien.

vip-dakdekker-dakservice-dakbedekking-3

Plat of hellend dak en type dakbedekking

De keuzes in type dakbedekking is afhankelijk van het type dak dat je hebt. Een plat dak heeft andere mogelijkheden, ook als het gaat over het isoleren van een dak. Met een plat dak wordt een horizontaal dak bedoelt met een helling tussen de 2 en 15 graden, en met hellend (vanaf 15 graden) wordt een schuin dak bedoelt. De mogelijkheden liggen vooral aan of een het dakgedeelte plat of hellend is. Een plat dak heeft minder opties omdat het water moeilijker kan wegvloeien. De mogelijkheden om meer lichtinval te krijgen zijn ook beperkter tot alleen een lichtstraat of lichtkoepel. Op een hellend dak kunnen alle opties, alleen zijn bitumen of dakleer minder logisch omdat de uitstraling minder mooi is.

Welke factoren bepalen het type dakbedekking?

1. Soort dak

Het meest bepalende bij het type dakbedekking is of je een hellend of een plat dak hebt. Daarbij wordt het meest gekozen voor dakpannen voor een hellend dak en bitumen voor een plat dak.

2. Kosten dakbedekking

De keuze voor je dakbedekking is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel je te besteden hebt. Bij alle materialen heb je verschillende prijs ranges. Zo zijn betonnen dakpannen aanzienlijk goedkoper dan keramische dakpannen bepaalde door de kortere levensduur. Wij werken producten die een goede prijs kwaliteit verhouding hebben.

3. Uitstraling woning

Bij een plat dak is dit minder aan de orde, dan kun je meer investeren in een mooie daklijst. Vooral de schuine daken bepalen heel erg het karakter van je woning. De glad afgewerkte keramische dakpannen zijn enorm strak op een moderne woning.

4. Levensduur

De levensduur kan erg variëren in het type dakbedekking. Hoewel je verwacht dat bepaalde materialen een mensenleven meegaan is dat toch lang niet altijd het geval. Je dak vangt alle weersomstandigheden op en dat is in Nederland een grote last. Voor welk materiaal je ook kiest de levensduur staat of valt bij kwalitatief goed materiaal en een vakkundige plaatsing. Over deze onderdelen hoef je bij VIP Dakservice geen zorgen te hebben.

Vip-dakservice-dakbedekking-kleuren-dakpannen

Wat zijn de kosten van dakbedekking?

De kosten van de dakbedekking van jouw dak zijn van verschillende factoren afhankelijk en per dak verschillend. Om een indicatie te geven bieden we alle kosten in onderstaande tabel. Voor een specificatie vragen we je om contact op te nemen. Eén van onze dakdekkers komt dan langs en maakt een vrijblijvende offerte na dakinspectie.

Dakbedekking Hellend dak

Kosten per m2 ex. BTW

Levensduur

Dakpannen betonnen

vanaf € 50

40 jaar

Dakpannen keramisch

vanaf € 70

60 tot 80 jaar

Leisteen

vanaf € 160

25 tot 100 jaar

Riet

vanaf € 70

30 tot 35 jaar

Groen dak (Sedum dak)

vanaf € 40

50 tot 70 jaar

Zinken dakbedekking

vanaf € 90

70 tot 100 jaar

Dakplaten

vanaf € 20

20 tot 50 jaar

Dakbedekking Plat dak

Kosten per m2 ex. BTW

Levensduur

Bitumen dakbedekking

vanaf € 60

25 tot 40 jaar

EPDM dakbedekking

vanaf € 60

30 tot 50 jaar

PVC dakbedekking

vanaf € 50

15 tot 40 jaar

*de kosten zijn afhankelijk van het materiaal met bijhorende levenduur en type montage.
Vip-dakservice-pannendak-nieuw

Dakvormen

Er zijn in Nederland en België een paar typische dakvormen. Per type dakvorm zijn er andere onderdelen om rekening mee te houden bij de dakwerkzaamheden. De dakvormen hebben invloed op de mogelijke dakbedekking, niet zozeer vanwege de vorm maar door de mate van helling. VIP Dakservice is de specialist voor dakpannen, bitumen oftewel dakleer en onderdelen van je dak. De vorm heeft alleen invloed op de kosten omdat er extra werk zit in de afwerking.

De meest voorkomende dakvormen in Nederland zijn:

1. Zadeldak

Het meest voorkomende type dak in Nederland en België. Het dak bestaat uit twee gelijke dakdelen die schuin tegen elkaar staan. Als de dakdelen niet gelijk zijn, spreken we over een asymmetrisch of mank zadeldak. De meest gebruikte dakisolatie voor het zadeldak zijn kunststof isolatieplaten omdat deze gemakkelijk aan te brengen zijn op de dakspanten. De meest gekozen dakbedekking is de dakpan. De keramische dakpannen gaan 60 tot 80 jaar mee.

Vip-dakservice-dakbedekking-zadeldak

2. Mansarde dak

Bij een mansardedak is het onderste gedeelte steiler dan het bovenste gedeelte tot aan de nok. Het dak heeft geknikte dakvlakken met steile en minder steile gedeeltes. Dit wordt ook wel gebroken dak of Franse kap genoemd. Op het minder steile gedeelte worden dakpannen het meest gebruikt voor deze dakvorm. Het is soms de vraag of de dakpannen op de zeer steile gedeeltes wel geplaatst kunnen worden in verband met de hellingsgraad. Hier worden daarom ook wel eens dakplaten gebruikt.

Vip-dakservice-dakbedekking-mansardedak

3. Schilddak

Bij een schilddak komen vier dakvlakken bij elkaar. De dakvorm lijkt op een zadeldak, alleen heb je vier dakvlakken in plaats van twee. Dit zorgt voor meer ruimte waardoor je bij deze daken minder vaak andere dak onderdelen ziet zoals een dakkapel. Daarnaast wordt het plaatsen van nieuwe dakpannen iets kostbaarder omdat je meer nokvorsten nodig hebt om de dakranden af te dekken. Ook voor het schilddak is vanwege de helling de dakpan de meest gebruikte dakbedekking. Met de levensduur van de dakpannen is dat niet vreemd.

Vip-dakservice-dakbedekking-schilddak

4. Plat dak

Platte daken komen veel voor bij appartementen, schuren, uitbouw of bepaalde woonwijken. Ze zijn gemakkelijk te realiseren en zorgen voor meer woonruimte, maar vergen meer onderhoud omdat het platte dak alle weersinvloeden opvangt. Voor de waterafvoer is een helling altijd nodig en daarom heeft een plat dak altijd een helling van minimaal 2 graden. Bij een plat dak valt de dakpan als optie af. Deze kunnen niet op daklatten gelegd worden en zonder helling, ze waaien dan van het dak af. Bitumen is de meest gebruikte dakbedekking voor een plat dak.

Vip-dakservice-dakbedekking-plat-dak

Welke onderdelen bepalen de kosten van de dakbedekking?

Als je een keuze hebt gemaakt voor een type dakbedekking, dan zijn er nog andere onderdelen die bepalend zijn voor de kosten van je dakbedekking. Plan een gratis en vrijblijvende dakinspectie in, zodat we je dak kunnen bekijken en een exacte offerte kunnen uitbrengen.

Houd er rekening mee dat volgende onderdelen impact zullen hebben op het bepalen van de kosten:

  • Kan de dakbedekking direct aangebracht worden of moet de oude dakbedekking eerst worden verwijderd? In het laatste geval zijn er uiteraard meer manuren nodig en dat drukt op de kosten.
  • Bij het vervangen van je dakbedekking is het slim om direct de dakisolatie te vervangen of toe te voegen, omdat je dak open komt te liggen. In sommige gevallen is dit ook noodzakelijk omdat deze in aangetast door een lekkage.
  • De totale oppervlakte uitgedrukt in vierkante meters is bepalend voor de kosten. Dakbedekking wordt berekend in prijs per m2, en niet in manuren.
  • Moeilijk te bereiken daken vergen meerwerk omdat bepaalde stellingen aangebracht moeten worden.
  • Extra onderdelen hebben ook invloed op de kosten zoals een dakkapel, dakraam, daklijsten, lichtkoepels, nokvorsten en schoorstenen
  • Bij het maken van een nieuwe dakconstructie zoals een gordingenkap of sporenkap.
  • Als er nog vergunningen aangevraagd dienen te worden.
  • Als er een architect benodigd is voor het maken van een bouwtekening van het dak

Onze werkwijze bij het vervangen van dakbedekking

Is je dak echt aan vervanging toe en sta je ervoor open om je dak te vernieuwen? Dan helpen we je graag aan een nieuwe dakbedekking. Je kunt het volgende van ons verwachten:

Wensen

1. Dakinspectie

Bij VIP Dakservice beginnen we altijd met het bekijken van het huidige dak. Wat is de staat, hoe ziet de dakconstructie er uit, zitten er zwakke plekken in het dak of zelfs lekkages? Daarna kunnen we een gedegen offerte maken op basis van wat er moet gebeuren. Het kiezen voor de specifieke dakbedekking volgt daarna in overleg. We adviseren over de mogelijkheden en laten uiteraard de keuze bij jou.

Offerte maken

2. Bezoek hoofdkantoor in Hedel

Op het moment dat je de specifieke kleur of materiaal gaat kiezen is het fijn om deze ook in het echt te bekijken. Je kunt je laten inspireren op ons hoofdkantoor in Hedel. Maar bij VIP Dakservice houden we van service bieden en komen we ook graag met de materialen thuis om de opties bij het dak en je stenen te tonen.

Offerte maken

3. Offerte

Op basis van je keuzes en het aantal vierkante meters kunnen we vervolgens een offerte opstellen. Deze offerte is vrijblijvend en sturen we naar je op zodat je deze rustig kunt bekijken. Bij vragen of twijfels, neem je contact met ons op en passen we eventueel de offerte aan.

Inplannen opdracht

4. Inplannen opdracht

Na akkoord op de offerte nemen we contact met je op om een afspraak te maken om je dak te vervangen. We houden hierbij rekening met alle agenda’s en de tijd die we nodig hebben om jouw dak te plaatsen.

Offerte maken

5. Uitvoeren opdracht

Op de afgesproken tijd staan we bij je voor de deur om het dak op te gaan. Het dak gaat eraf (en gelukkig komt er daarna een mooi nieuw dak voor in de plaats).

Offerte maken

6. Evaluatie

Wanneer het project is afgerond, nemen we de tijd voor een evaluatie. We laten met behulp van foto’s zien hoe het dak is opgebouwd. Hoe heb jij het gehele proces ervaren, ben je tevreden en zijn er eventueel nog verbeterpunten voor ons? We vragen ook altijd of je je ervaring wil delen, voor onze toekomstige klanten.

Vip-dakservice-waarom-VIP-3
Vip-dakservice-waarom-VIP-2
Vip-dakservice-waarom-VIP-1

Waarom dakdekker VIP Dakservice voor het vervangen van je dakbedekking?

Door onze ruime ervaring met alle soorten dakbedekking, kunnen we je goed adviseren en helpen met het vervangen van je dakbedekking. Een strak, mooi, nieuw pannendak of bitumen dak geeft je huis een compleet nieuwe uitstraling.

Redenen om voor VIP Dakservice te kiezen bij het vervangen van je dakbedekking:

N

Geen lange wachttijden

N

Offerte proces door uitvoerende dakspecialisten

N

Klein hecht team met ervaren dakspecialisten

N

Ervaring in alle soorten dakbedekking

N

Hoge klanttevredenheid

N

25 jaar fabrieksgarantie

N

10 jaar garantie op het uitgevoerde project

N

Eerlijke prijzen

Eerdere projecten:

Bekijk eerdere projecten van het vervangen van bitumen uitgevoerd door VIP Dakservice:

VIP Dakservice