Dakisolatie

 • Home
 • Dak vervangen
 • Dakpannen

Dakisolatie

Verschillende soorten, mogelijkheden en subsidies

Zeg je nieuw dak, dan zeg je dakisolatie. Tegenwoordig heeft iedereen het over het isoleren van hun huis. Met dakisolatie valt het meeste te winnen, waardoor de meeste mensen daar beginnen. Een verandering waar VIP Dakservice direct op in is gesprongen. We hebben ons erg verdiept in de beste soorten dakisolatie en een mooi aanbod opgenomen in ons portfolio. Ontdek de verschillende mogelijkheden, zowel voor platte als hellende daken.

AFSPRAAK MAKEN

Keuzes bij dakisolatie

Wanneer je je dak (beter) wil isoleren, zijn er verschillende keuzes die je moet maken. Wil je je dak isoleren vanaf de buitenzijde of juist vanuit de binnenzijde? Welk materiaal kies je? En ga je voor damp-open of dampdicht isoleren?

Onze dakdekkers begrijpen dat het je wellicht niet zo veel zegt en dat je hierin wat advies kunt gebruiken. We proberen je altijd zo goed mogelijk te helpen en objectief de mogelijkheden, verschillen en keuzes voor jouw dak voor te leggen. Uiteraard kunnen we hierin ook adviseren op basis van onze ervaringen op andere daken en met verschillende soorten materialen en merken.
Is je dak aan vervanging toe en wil je je dakisolatie ook meteen eens onder de loep nemen? De dakdekkers van VIP Dakservice komen graag en vrijblijvend bij je langs om te kijken wat de staat van je dak + isolatie is. We gaan het dak op voor een gratis dakinspectie en brengen de situatie in kaart op basis van foto’s. Daarna ontvang je van ons een offerte met daarin ons advies en de kosten voor het vervangen van je dak en het plaatsen van eventuele extra dakisolatie, wederom geheel vrijblijvend. We leggen verschillende keuzes uit en indien gewenst ook het verschil in prijs zien. Zo kun je altijd een weloverwogen keuze maken wanneer je voor dakisolatie kiest.

Damp-open of dampdichte isolatie?

Damp-open folie (dampdoorlatende folie) wordt geplaatst aan de koude kant van de constructie: de buitenzijde. Damp-open folie plaats je tussen bijvoorbeeld het isolatiemateriaal en de dakbedekking. Veel Kingspan Unidek platen zijn al standaard afgewerkt met damp-open folie. De reden dat je dampdoorlatende folie plaatst tussen isolatie en de dakbedekking, is omdat eventueel vocht vanuit de dakconstructie naar buiten kan. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat er geen vocht van buitenaf naar binnen komt.

Dampdichte folie

Dampdichte folie (dampremmende folie) wordt gebruikt bij isolatie aan de warme kant van de constructie: de binnenkant. In huis is altijd waterdamp aanwezig, door koken, douchen en ademen. Dampremmende folie voorkomt dat deze vochtige lucht kan doordringen in het isolatiemateriaal. Gebruik je geen dampremmende folie, dan wordt de dakisolatie aangetast en kan er op den duur zelfs schimmel ontstaan. Daarom adviseren we bij VIP Dakservice om bij isolatie aan de binnenzijde altijd dampremmende folie aan te brengen. Daarnaast is het nooit verkeerd om ook damp-open folie aan de koude kant aan te brengen, maar de dampremmende folie aan de warme kant is een echte must.

Dakisolatie aan buitenzijde of binnenzijde?

Mensen die in een ouder huis wonen, hebben vaak dakisolatie aan de binnenkant zitten. Dat is de manier die van oudsher wordt gebruikt. Tegenwoordig wordt dakisolatie vaak aan de buitenkant geplaatst. Door ontwikkelingen op het gebied van dakisolatie, zijn er producten op de markt gekomen die de isolatie vanaf de buitenzijde een stuk makkelijker maken én die erg duurzaam zijn.

dakdekker-vip-dakservice-dakisolatie-vervangen-hellend-dak

Isolatie dak vanaf de buitenzijde

Wanneer je dak aan vervanging toe is, zie je vaak dat de huidige dakisolatie ook een hoop te verduren heeft gehad. Als er dan toch nieuwe pannen op je dak gaan, is het een goed moment om te beslissen of je ook direct nieuwe dakisolatie mee wil nemen. Vanaf de buitenzijde werken we bij VIP Dakservice vrijwel altijd met Kingspan Unidek. Dit zijn dakelementen die jouw huis erg goed isoleren, efficiënt zijn ingericht en werkelijk voor ieder huis een oplossing bieden. We staan bij VIP Dakservice achter de kwaliteit van Kingspan Unidek en adviseren dit vaak voor onze klanten. Kingspan Unidek platen zijn in vrijwel alle gevallen standaard uitgerust met een damp-open folie aan de buitenkant; dat is alweer een zorg minder.

Dak isoleren vanaf de buitenzijde heeft diverse voordelen:

 • Je realiseert de beste isolatiewaarde wanneer je je dak vanaf de buitenzijde isoleert. Dit zie je terug op de energierekening.
 • Je verliest geen ruimte binnen, omdat de isolatie op de dakconstructie komt te liggen, niet eronder.
 • De volledige dakconstructie wordt beschermd tegen vocht en kou omdat de isolatie erbovenop ligt.
 • Er ontstaat minder kans op koudebruggen. Dakisolatie aan de buitenzijde kan volledig sluitend worden aangelegd, wat bij dakisolatie aan de binnenzijde vaak niet het geval is.
 • De isolatie wordt vanaf de buitenkant geplaatst, waardoor je geen rommel en overlast in huis ervaart.
 • Je hoeft aan de binnenzijde van je huis niets te veranderen of af te breken. Eventuele slaapkamers en andere ruimtes die onder het dak zitten kunnen gewoon in hun originele staat verblijven.

Nadelen van dakisolatie aan de buitenzijde:

 • Je dakpannen komen in sommige gevallen vele centimeters hoger te liggen, waardoor het niet altijd mogelijk is om te isoleren met isolatieplaten als je bijvoorbeeld in een tussenwoning of 2-onder-1-kap woont.
 • De dakbedekking moet eraf. Vaak is dit geen ramp wanneer je dak toch vervangen moet worden, maar in andere gevallen kan dit een nadeel zijn.
 • Er zijn extra materialen nodig, zoals steigers en hoogwerkers – ook dit is alleen een nadeel wanneer je je dakbedekking nog niet gaat vervangen. Als je dakbedekking toch al vervangen wordt, kun je dit niet als nadeel beschouwen.
 • Afwatering, regenpijpen en goten moeten in veel gevallen aangepast worden.

Isolatie dak vanaf de binnenzijde

Zoals gezegd wordt tegenwoordig steeds minder vaak dakisolatie vanaf de binnenzijde gedaan. Mensen kiezen vaak nog voor dakisolatie vanaf de binnenzijde omdat dit relatief goedkoper is om aan te brengen dan dakisolatie aan de buitenzijde. Het is ook makkelijker om ‘even’ zelf te doen: gewoon wat isolatiemateriaal bevestigen aan de dakconstructie en klaar ben je. In de praktijk zien we vaak dat het toch minder goed werkt dan gedacht.

Voordelen dakisolatie vanaf de binnenzijde:

 • Dakisolatie aan de binnenkant van het dak is goedkoper dan vanaf de buitenkant.
 • Vaak binnen 1 dag geplaatst.
 • Geen extra materialen zoals hoogwerkers en steigers nodig.

Nadelen van isolatie aan de binnenkant van je dak:

 • Plafond moet in veel gevallen worden verwijderd, wat een hoop rommel én extra werk geeft.
 • De isolatiewaarde is voor isolatie vanaf de binnenzijde lager dan bij isolatie vanaf de buitenzijde.
 • Je verliest ruimte omdat je als het ware je plafond naar beneden haalt.
 • Sneller kans op vocht in isolatie, wat op den duur zelfs schimmel kan veroorzaken.
dakdekker-vip-dakservice-dakisolatie-nieuw-hellend-glaswol

Verschillende isolatiematerialen

Er zijn verschillende materialen die gebruikt kunnen worden als isolatiemateriaal voor daken. Iedereen kent vast wel de rollen glaswol die je tegen het dakbeschot bevestigt. Ook rotswol is een materiaal dat regelmatig gebruikt wordt. Deze twee soorten kom je vaak tegen wanneer er wordt gekozen voor dakisolatie vanaf de binnenzijde.

Bij VIP Dakservice geven we voorkeur aan dakisolatie aan de buitenzijde en werken we met duurzame materialen en de nieuwste technologieën. Bij dakisolatie vanaf de buitenzijde wordt vaak gewerkt met kunststof dakisolatie, zoals EPS, PIR, PUR, XPS of PF. Voordelen van kunststof dakisolatie is dat het hele lichte materialen zijn met een hogere isolatiewaarde dan de minerale wol en ze zijn niet gevoelig voor vocht. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor allerlei ruimtes.

De Kingspan Unidek isolatieplaten waar we bij VIP Dakservice veel mee werken kunnen zowel voor platte als voor hellende daken worden gebruikt. In veel gevallen is deze dakisolatie binnen een dag geplaatst, waardoor de ‘overlast’ voor jou dus ook minimaal is. Een mooie oplossing met een zeer duurzaam resultaat.

dakdekker-vip-dakservice-dakisolatie-nieuw-hellend-plaat

Subsidie bij dakisolatie

De subsidie voor dakisolatie is sinds 2019 actief in Nederland. Om in aanmerking te komen voor subsidie voor dakisolatie moet je dak een minimaal aantal vierkante meters beslaan. Dit minimum is per type huis verschillend. Tevens geldt er een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) om in aanmerking te komen voor subsidie. Het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal moet een waarde hebben van minstens 3,5 (m2 K/w).

Alle regels met betrekking tot subsidie kun je nalezen op de website van RVO. Onze dakspecialist kan daarnaast ook veel vragen voor je beantwoorden, adviseren over de benodigde materialen en helpen met het aanvragen van de subsidie. 

Kosten dakisolatie plat of hellend dak

De kosten van dakisolatie worden opgebouwd uit een aantal factoren. Zo speelt uiteraard het aantal meters een belangrijke rol, het gekozen materiaal en de hoeveelheid werk een belangrijke rol. Vaak hoeven we niet alleen voor dakisolatie te komen, maar wordt het een combinatieopdracht van dakisolatie plaatsen en dak vervangen.

Als richtlijn hanteren we de volgende prijzen per meter:

Dakisolatie voor plat dak vanaf € 36 ex. BTW
Dakisolatie voor hellend dak vanaf € 45 ex. BTW

Benieuwd naar de exacte kosten voor de isolatie van jouw dak? Onze dakdekker komt graag bij je langs voor een vrijblijvende offerte op maat.

Onze werkwijze bij het isoleren van je dak

Is je dak echt aan vervanging toe en wil je weten of dakisolatie slim is om uit te voeren? Dan helpen we je graag en adviseren we je in de opties. Je kunt het volgende van ons verwachten:

Wensen

1. Keuzes

Bij een persoonlijk gesprek, inclusief dakinspectie, bespreken we de mogelijkheden voor jouw dak. Zo kun je op een plat dak geen zacht materiaal gebruiken, maar dien je altijd isolatieplaten te bevestigen. We helpen bij het maken van de keuzes voor het type dakisolatie, de hoeveelheid en de bijpassende dakbedekking. In sommige gevallen dienen er ook vergunningen aangevraagd te worden. Dit kunnen wij ook voor je doen.  

Offerte maken

2. Subsidie dakisolatie

Nadat we de offerte hebben opgesteld met daarop de meldcode en het aantal vierkante meters kun je zelf subsidie aanvragen. De offerte is gratis en sturen we naar je op en kun je rustig bekijken. Bij vragen of twijfels, neem je contact met ons op en passen we eventueel de offerte aan.

Inplannen opdracht

3. Inplannen opdracht

Na akkoord op de offerte en het aanvragen van de subsidie, nemen we contact met je op om een afspraak te maken om je dak te isoleren. We houden hierbij rekening met alle agenda’s en de tijd die we nodig hebben om jouw dak te isoleren.

Uitvoeren opdracht

4. Uitvoeren opdracht

Op de afgesproken tijd staan we bij je voor de deur om het dak op te gaan. Het dak gaat eraf (en gelukkig komt er daarna een mooi nieuw dak voor in de plaats of leggen we je huidige dakbedekking weer netjes terug).

Evaluatie

5. Evaluatie

Wanneer het project is afgerond, nemen we de tijd voor een evaluatie. We laten met behulp van foto’s zien hoe het dak is opgebouwd. Deze foto’s worden ook met je gedeeld. Daarnaast zijn we heel benieuwd; hoe heb jij het gehele proces ervaren, ben je tevreden en zijn er eventueel nog verbeterpunten voor ons? We vragen ook altijd of je je ervaring wil delen, voor onze toekomstige klanten.

Vip-dakservice-waarom-VIP-3
Vip-dakservice-waarom-VIP-2
Vip-dakservice-waarom-VIP-1

Waarom dakdekker VIP Dakservice voor isoleren van je dak?

We zijn stuk voor stuk harde werkers, houden er een nette werkwijze op na en vinden het belangrijk dat je als klant één vast aanspreekpunt hebt die ook bij jou het dak op gaat. We werken snel en secuur. Dat houdt in dat we in sommige gevallen zelfs een dak inclusief dakisolatie kunnen plaatsen in slechts een werkdag.

Redenen om voor VIP Dakservice te kiezen bij het isoleren van je dak:

N

Geen lange wachttijden

N

Offerte proces door uitvoerende dakspecialisten

N

25 jaar fabrieksgarantie

N

10 jaar garantie op het uitgevoerde project

N

Hoge klanttevredenheid

N

Dakpannen vervangen is al jaren het specialisme van VIP Dakservice

Eerdere projecten:

Bekijk eerdere projecten van het vervangen van bitumen uitgevoerd door VIP Dakservice:

error: Content is protected !!
VIP Dakservice